MOTTO

Niciodată nu luati ceea ce spun drept literă de evanghelie, a spus Maestrul. Sunt om, ceea ce înseamnă că fac greşeli. Experimentati voi insiva şi atunci veti cunoaste adevarul spuselor mele!

marți, 31 martie 2009

Prolegomene la practica yoga

Sigur ca si yoga, la fel ca orice altceva, are un mediu propice in care efectele sunt maxime. In absenta acestui mediu propice, practica yoga produce efecte minimale si de cele mai multe ori limitate la ariile existentei ne-legate direct de evolutia spirituala accelerata. Avantajul este ca acest mediu propice practicii yoga este unul interior fiintei practicantului si, de aceea, el nu este deloc dependent de ceilalti, de exteriorul nostru, care asa cum stim sta mai mult sub incidenta accidentalului, decat interioritatea noastra. Pe de alta parte insa, stim cu totii ca schimbarile interioare sunt mai greu de produs decat cele exterioare. Este mai usor sa-ti amenajezi o camera, ori programul de lucru, decat sa-ti curati comportamentul de tot felul de obiceiuri si tendinte nefaste. Aceste preliminarii ale practicii yoga, menite sa-i fciliteze efctele spirituale, sunt urmatoarele: 1. alimentatia 2. detasarea 3. capacitate de a gestiona corect timpul liber. 4. inteligenta 5. bun simt

2 comentarii:

militantul spunea...

A scrie cinci postari despre yoga fara sa pomenesti despre yoga sutra a lui Pantanjali nu mi se pare tocmai intelept. Yoga este un sistem vechi, verificat, si perfect valabil. Trebuie insa pastrat cu mare grija si nu reinventat asa cum fac deja unii, nedandusi seama de consecinta si implicatii.

Yoghinul spunea...

Daca citesti lista de carti...plus cele 8 etape descrise....pentru mine Patanjali este primul meu maestru.